SİYASAL İLETİŞİMDE REKLAMCILIĞIN ROLÜ VE ETKİSİ: 2017 TÜRKİYE ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ REFERANDUMU ÖRNEĞİ - BÜLENT ÖZTÜRK (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Türkiye Cumhuriyeti'nde 16 Nisan 2017 tarihinde 18 maddelik anayasa değişikliği içeren bir referandum yapılmıştır. Referandum sonuçları evet %51,41, hayır: %48,59 olarak gerçekleşmiştir. 2017 Türkiye Anayasa Değişikliği Referandumu, siyasal iletişim açısından oldukça önemli bir olaydı. Bu referandumda, ""evet"" ve ""hayır"" diyen taraflar, seçmenleri etkilemek için çeşitli iletişim stratejileri kullandılar. Bu araştırmada 2017 yılında yapılan Türkiye Anayasa Değişikliği Referandumunda Siyasal iletişimde Reklamcılığın Rolü ve Etkisini incelemek amaçlanmıştır. Çalışma nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi tekniği ile yürütülmüştür. Akademik araştırmada doküman incelemesi olarak adlandırılan süreç kapsamında araştırma konusu ile ilgili daha önce yayınlanan eserlerin araştırılması, bulunması, incelenmesi, okunması, tasnif edilmesi, özetlenmesi ve sentez edilmesi gibi çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın sonucunda yapılan referandum sonucu, Türkiye Cumhuriyeti'nin siyasi yönetim şeklini önemli ölçüde değiştirmiştir. Başkanlık sistemi ile birlikte, Cumhurbaşkanı'nın yetkileri ve sorumlulukları artmıştır. Bu durum, Türkiye'nin iç ve dış politikasında önemli değişikliklere yol açmıştır.