FİRMALARDA PAZARLAMA SATIŞ VE DAĞITIM GİDERLERİNİN PERFORMANSA ETKİLERİ - HÜLYA ÇAĞIRAN KENDIRLI (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Yapılan bu çalışmada pazarlama satış ve dağıtım giderleri ile işletme performansı arasındaki ilişkinin incelenmesi hedeflenmiştir. Bu amaca ulaşmak için pazarlama faaliyetleri için işletmenin katlandığı giderler ve firma performansı arasındaki ilişki farklı değişkenler düzeyinde araştırılmıştır. Çalışmada ele alınan değişkenler Bağımlı Değişkenler, Bağımsız Değişkenler ve Kontrol Değişkenleri olarak üç gruba ayrılmıştır. Bağımlı değişken olarak Tobin's Q değeri, Toplam Varlıkların Karlılığı (ROA) ve Özkaynakların Karlılığı (ROE) verileri kullanılmıştır. Bağımsız değişken olarak Pazarlama Harcamaları ve BIST Tekstil Endeksi Getirisi kabul edilmiştir. Kontrol değişkenleri ise Toplam Satışlar ve Borçlanma Rasyosu kullanılmıştır. Araştırmada 2019- 2023 dönemlerine ait 5 yıllık şirket verileri kullanılmıştır. Çalışmada kullanılan veriler Kamuyu Aydınlatma Platformundan (KAP) alınmıştır. Araştırmada, pazarlama ve tanıtım giderlerinin son derce önem arz ettiği Borsa İstanbul (BİST) Tekstil, Deri Endeksinde yer alan 18 şirkete yer verilmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, pazarlama ve tanıtım faaliyetleri harcamalarının firma performansına olumlu yönde etki ettiği tespit edilmiştir. Pazarlama faaliyetlerinden kaynaklı harcamalar ile firma performansı arasında pozitif yönlü bir ilişkinin var olduğu tespit edilmiştir.