YABANCI PORTFÖY YATIRIMLARININ BELİRLEYİCİLERİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ - AYKUT GÜRYEL; VEYSEL KULA (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Bu çalışmanın amacı, Türkiye’de yabancı portföy yatırımları ile makroekonomik değişkenler arasındaki kısa ve uzun dönemli ilişkiyi ampirik olarak ortaya koymaktır. Bu bağlamda, çalışmada 2006-2023 dönemine ait yurtdışı yerleşiklere ait hisse senedi yatırımları, döviz kuru, faiz oranı, tüketici fiyatları endeksi, gayri safi yurt içi hasıla ve S&P 500 endeksine ilişkin çeyrek dönemlik zaman serisi verileri üzerine ARDL sınır testi uygulanmıştır. Bulgular, yabancı portföy yatırımları ile makroekonomik faktörler arasında eşbütünleşme ilişkisi olduğunu ortaya koymuştur. Uzun dönemde tüketici fiyat endeksi ve döviz kuru değişkenleri yabancı portföy yatırımına neden olmaktadır. Öte yandan, hata düzeltme modeli sonuçlarına göre ise kısa dönemde GSYİH ve S&P 500 endeksinin istatistiksel olarak anlamlı belirleyiciler olduğu bulunmuştur. Çalışma sonuçları, Türkiye’de yabancı portföy yatırımları üzerinde önemli etkiye sahip olan faktörler hakkında ampirik kanıtlar sunmakta olup, istikrarlı makroekonomik ortamın portföy yatırımı çekme açısından önemini ortaya koymaktadır.