GELECEĞİN İŞ DÜNYASINDA METAVERSE: AKILLI SOHBET ROBOTLARI VE ALAN UZMANLARI KARŞILAŞTIRMASI - ESMA ERGÜNER; GÜLTEN ŞENKUL; BERNA KOÇ; SUDE SAATCİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Günümüzde işletmelerin rekabet üstünlüğü elde edebilmesi için yeni teknolojilerden yararlanılması kritik öneme sahiptir. Metaverse, insanların gerçek ve simüle edilmiş ortamlarda avatarlar ve hologramlar aracılığıyla etkileşime girmesine olanak tanıyan ancak henüz tam anlamıyla keşfedilmeyen bir evrendir. Bunun yanında Metaverse’ün, yeni iş modelleriyle iş dünyasında büyük bir potansiyele sahip olduğu öngörülmektedir. Bu çalışma ile yapay zeka destekli akıllı sohbet robotlarının (ASR), Metaverse'in iş dünyasına etkileri hakkındaki öngörüleri Delphi tekniği kullanılarak belirlenmiştir. Çalışmada, 7 akıllı sohbet robotuna Metaverse’ün iş hayatına etkilerine (güçlü ve zayıf yönler, fırsatlar ve tehditler) yönelik sorular yöneltilmiştir. Çalışmanın ikinci kısmında, elde edilen öngörüler aynı teknik ve aynı soru seti kullanılarak alan uzmanlarıyla yapılmış benzer çalışma sonuçları ile karşılaştırılmıştır. Yapılan karşılaştırma sonucunda ASR’ler ve Alan uzmanları birçok benzer öngörüde bulunurken bazı ifadeler üzerinde ayrıştıkları görülmüştür: (i) küresel iş birliği, (ii) kişisel ve etkileşimli iletişim ve (iii) yeni gelir akışları, alan uzmanları tarafından Metaverse'in iş dünyasına etki edeceği güçlü yönleri olarak değerlendirilirken ASR’ler tarafından kabul görmemiştir. Diğer taraftan ASR’ler Metaverse'in iş dünyasına etki edeceği ortak zayıf yön olarak yüksek maliyetler ve erişim eşitsizliğini ifade etmiş ancak alan uzmanları bu ifadede uzlaşı sağlayamamıştır.