ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN AİLE DEĞERLERİ VE EVLİLİK İLİŞKİSİ İNANÇLARININ BAZI DEĞİŞKENLERE GÖRE İNCELENMESİ - ÖMER FARUK CANTEKİN; BARIŞ DEMİREL (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Bu çalışma Ankara ilinde devlet üniversitelerinde öğrenim gören 1075 öğrencinin aile değerleri ve evlilik ilişkisi inançlarının belirlenmesi ve bazı değişkenler açısından incelenmesi amacıyla yürütülmüştür. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre toplam 1075 katılımcının %87,7’sinin kadın, %12,3’ünün ise erkek öğrencilerden oluştuğu belirlenmiştir. Katılımcıların aile değerleri ölçeğinden minimum 102 maksimum 284 puan aldığı ve ortalama puanın 159,28±15,49 olduğu belirlenmiştir. Buna göre katılımcıların aile değerleri kapsamında görece olumlu bir yaklaşıma sahip oldukları söylenebilir. Evlilik ilişkisi inançları ölçeğinden ise minimum 21 maksimum 101 olmak üzere katılımcıların ortalama 42,60±10,55 puan aldıkları belirlenmiştir. Katılımcıların ölçekten aldıkları puan ortalamasının maksimum puandan (105 puan) belirgin bir şekilde düşük olduğunun görülmesiyle gençlerin, evliliğe yönelik işlevsel olmayan inançlarının az olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Aile değerleri ve evlilik ilişkisi inançlarının bazı değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek adına yapılan istatistiksel analizlere göre de birçok alt boyutta birçok değişkeninin durumu anlamlı düzeyde farklılaşmaktadır. Araştırma sonuçlarına göre evlilik ilişkisinin yüzde 21 oranında aile değerleri tarafından yordandığı anlaşılmıştır.