YEŞİL MUTABAKAT KONUSUNDA TÜRKİYE’DE YAPILAN ÇALIŞMALARIN YETERLİĞİ ÜZERİNE BİBLİYOMETRİK ANALİZ: DERGİPARK ÖRNEĞİ - YASİN CAN GÖNÜLTAŞ; HASAN AKAY (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Bu çalışma Türkiye’de Avrupa Yeşil Mutabakatı konusunda yapılan akademik makale çalışmalarının yeterliğini bibliyometrik yöntemlerle değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Çalışma kapsamında, Türkiye’de yayınlanan akademik hakemli dergiler için elektronik ortamda barındırma ve editoryal süreç yönetimi hizmeti sağlayan Dergipark veritabanı araştırma evreni olarak kullanılmıştır. Sistemde yer alan makaleler incelenmiş ve çeşitli bibliyometrik göstergeler kullanılarak analiz edilmiştir. Analizde makalelerin yıllara göre dağılımı, yazarların kurumsal bağlantıları, dergilerin sahip olduğu dizinler, yazar sayıları ve atıf sayıları gibi kriterler göz önünde bulundurulmuştur. Çalışmaya göre, Avrupa Yeşil Mutabakatı, Türkiye için hem fırsatlar hem de zorluklar barındıran bir süreçtir. Türkiye'de bu konudaki akademik çalışmalar, genellikle ekonomik, çevresel ve sosyal etkiler üzerinde yoğunlaşmakla birlikte, uzun vadeli etkiler ve yapısal reformlar gibi alanlarda eksiklikler barındırmaktadır. Özellikle, enerji politikaları, yeşil ekonomi ve sosyal boyutlar üzerine yapılan analizler daha derinlemesine ve somut önerilere dayalı olarak geliştirilmelidir. Ayrıca, uluslararası literatürde yetersiz temsil ve sınırlı yayın sayısı dikkati çekmektedir. Disiplinler arası işbirlikleri ve uygulamaya yönelik çalışmalar, Yeşil Mutabakat'ın Türkiye'de etkin bir şekilde uygulanması için kritik önemdedir.