BANKACILIK SEKTÖRÜNÜN FİNANSAL PERFORMANSI: IRAK VE TÜRK TİCARİ BANKALARI ARASINDA KARŞILAŞTIRMALI BİR ÇALIŞMA - BAHAN YENİLMEZ; Samer Ali Badr AL-MASHHADANI (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Pek çok ülkede olduğu üzere Bankacılık sektörü Irak ve Türkiye ekonomisinin de önemli yapı taşlarından birisini oluşturmaktadır. Bankalar söz konusu finansal sistem içinde meydana gelen sermaye birikimlerinin reel sektöre aktarılmasını sağlayarak; bu kaynakların üretime dönüştürülmesinde ve ülke ekonomilerinin gelişmesinde büyük bir rol üstlenirler. Bu bakımdan bu çalışmada Irak ve Türkiye sektöründe faaliyet gösteren bankaların göstermiş oldukları finansal performanslarının çalışmadaki bağımsız değişkenler arasında ki ilişkisi incelenmeye çalışılacaktır. Bu çalışma, Irak ve Türkiye bankalarının finansal performansının değerlendirilmesi ve etkisinin belirlenmesi amaçlamıştır. Araştırmaya Toplam 16 banka dahil edilmiştir. İncelenen bankaların dönem içinde yayınlanan finansal raporlarında yer alan 2011-2021 yılları arasındaki verileri Panel Veri Analizi ile analiz edilmiştir. 2 bağımlı değişken (ROA ve ROE) ve yedibağımsız değişken bu çalışmaya dahil edilmiştir. Yapılan çalışmada;Türkiye’deki bankalar için ROA ile Alınan krediler/Toplam Varlıklar (AKTV) (B2), Likit aktifler (L2), Faaliyet Kaldıracı (FK) arasında pozitif; Toplam krediler/Toplam varlıklar (TKTV) (A1) ve GSYİH arasında negatif ilişki bulunmaktadır. Türkiye’deki bankalar için ROE ile AKTV, LA, FK ile pozitif; LAKVY,TKTV,GSYİH ile negatifilkişki bulunmaktadır. Yapılan çalışmada Irak bankaları için; ROA ile LA ve GSYİH arasında pozitif; TKTV değişkeni ile. arasındaise negativebir ilişki bulunmaktadır.ROE ile F.K. ve GSYİH arasında pozitif; TKTV, TMTK değişkenleriyle ise negatif bir ilişki bulunmuştur.