ORTALAMA-VARYANS YAKLAŞIMI İLE İNOVASYON DÜZEYİNİN ENERJİ DÖNÜŞÜMÜNDE MALİYET VE RİSK ETKİSİNİN İNCELENMESİ - VOLKAN ALAÇAM; MEHMET BAHA KARAN (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Bu çalışma, sürdürülebilir enerji sistemlerine geçişe odaklanmakta ve başarılı enerji dönüşümlerini kolaylaştırmada teknolojik yeniliklerin temel rolünü vurgulamaktadır. Özel olarak, bu enerji dönüşümü bağlamında optimal enerji üretim portföylerinin, çeşitli inovasyon senaryoları altında maliyet ve risk profillerinin nasıl etkilendiğini incelemektedir. Araştırma, ABD Enerji Bakanlığı'nın (DOE) denetimi altında faaliyet gösteren Ulusal Yenilenebilir Enerji Laboratuvarı'ndan (NREL) elde edilen kamuya açık verileri kullanarak bu verilere Modern Portföy Teorisi'nin Ortalama-Varyans Yaklaşımını uygulamaktadır. Bulgular, 2035 ile 2045 yılları arasında yenilenebilir enerjinin daha büyük bir payını içeren çeşitlendirilmiş optimal enerji portföylerinin elde edilebileceğini göstermektedir. Ayrıca, bu optimal portföyler içinde kömür ve doğalgaz santral teknolojilerinin büyük ölçüde biyokütle teknolojileriyle yer değiştireceği öngörülmektedir. 2035-2045 dönemi için analiz edilen tüm senaryolar boyunca, beklenen risk ile portföy maliyeti oranında belirgin bir azalma görülmektedir; bu da her bir maliyet birimi için daha büyük risk azaltımının sağlanabileceğini önermektedir. Bu çalışma, politika yapıcılara yenilenebilir kaynaklara daha fazla bağımlılığı teşvik eden enerji üretim politikaları uygulama konusunda rehberlik sağlamaktadır. Bu kapsamda, iklim değişikliğini azaltmaya yönelik çevresel zorunlulukları ve enerji güvenliği ile ilgili küresel jeopolitik endişeleri de dikkate almaktadır.