Türkiye'de Ekolojik Ayak İzi, Yeşil Teknoloji ve Finansal Kalkınma Arasındaki Etkileşimin Analizi: Fourier Ardl Yaklaşımından Kanıtlar - TUTGUN, Seyhun (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
1990'lardan itibaren iktisat literatüründe yeşil teknoloji, finansal gelişim ve ekolojik ayak izi gibi kavramların önemi artmış; bu durum çevresel sürdürülebilirliği sağlama çabalarının gerekliliğini ortaya koymuştur. Bu çalışma, Türkiye'de 1992- 2021 döneminde ekolojik ayak izi (EFP), yeşil teknolojiler (GRE) ve finansal gelişme (FIN) arasındaki ilişkileri araştırmak amacıyla Fourier ARDL yaklaşımını kullanmaktadır. Değişkenler arasındaki nedensellik ilişkisi geleneksel ve Fourier nedensellik testleri ile incelenmiştir. Ayrıca bağımsız değişkenlerin uzun dönemli etkilerini görebilmek adına FMOLS, DOLS ve CCR katsayı analizleri de uygulanmıştır. Uzun dönemli ilişkinin varlığını ortaya koyan sonuçların yanında finansal gelişmeden ekolojik ayak izine, ekolojik ayak izinden ise yeşil teknolojilere doğru tek yönlü nedensellik ilişkisine ulaşılmıştır. Katsayı test sonuçları, yeşil teknolojilerin ekolojik ayak izini azaltma yönünde olumlu bir etki yarattığını göstermekteyken; finansal gelişimin ise ekolojik ayak izini artırdığı yönündedir. Çalışmanın bulguları ışığında Türkiye'nin sürdürülebilir ekonomik büyüme hedeflerine ulaşabilmesi için yeşil teknolojilere yapılan yatırımların artırılması gerektiği sonucuna varılmaktadır. Ekolojik ayak izinin azaltılması adına atılacak adımların yalnızca teknolojik yeniliklerle sınırlı kalmaması; aynı zamanda finansal sistemin de çevre dostu yatırımları teşvik edecek şekilde yapılandırılması önem arz etmektedir.