Sosyal Koruma Harcamalarının Gelir Dağılımına Etkisi: Panel Veri Analizi - TABAR, Çağlayan; ŞEN, Semih (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Küresel düzeyde artan gelir eşitsizliği, ekonomik kırılganlıklar ve tüm bunlara ek olarak teknolojik alanda yaşanan gelişmeler sosyal koruma mekanizmalarının önemini her zamankinden daha fazla gündeme taşımıştır. Sosyal koruma harcamalarının amacı, toplumun en savunmasız kesimlerine destek sunmak suretiyle sosyal refahı artırmak ve gelir dağılımındaki adaletsizlikleri azaltmaktır. Gelirin adil dağılmasının ise topluma fayda getireceği savunulmaktadır. Bu faydaların başında sürdürülebilir kalkınmanın ve sosyal adaletin sağlanması gelmektir. Zira gelirin daha adil bölüşüldüğü bir ekonomide yoksulluğun azalacağı, sağlık ve beslenme koşullarının iyileşeceği, suç oranlarının düşeceği ve toplumsal uyumun sağlanarak yaşam koşullarının yükseleceği düşünülmektedir. Ayrıca gelir dağılımının düzenlenmesi, günümüzde devletin ekonomiye müdahale gerekçelerinden biri olarak da kabul edilmektedir. Devlet bu amaca yönelik olarak kullandığı araçlardan bir tanesi de sosyal koruma harcamalarıdır. Bu nedenle sosyal koruma harcamalarının gelir dağılımı üzerindeki etkilerinin bilinmesi, politika yapıcılara yol göstermesi açısından önem arz eden bir konudur. Buradan hareketle çalışmada, sosyal koruma harcamalarının gelir dağılımı üzerindeki etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma panel veri analizi ile 33 Avrupa Birliği (AB) üyesi ülke ve Türkiye’ye ait 2010 - 2021 dönemi yıllık verileri kullanılarak yapılmıştır. Çalışmadan elde edilen bulgulara göre; sosyal koruma harcamalarının arttırılması gelir eşitsizliğini azaltmaktadır.