Suç ve Güvensizlik ve Dindarlığın Kamu Kurumlarına Olan Vatandaş Güveni Üzerindeki Etkisi: Türkiye'de Bir Araştırma - KAYACI, Müslüm (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Bu çalışma, Türkiye’de suç oranları, güvensizlik algısı ve dindarlığın vatandaşların kamu kurumlarına olan güveni üzerindeki etkisini incelemektedir. Hükümete duyulan güven, toplumsal uyum ve kamu yönetim mekanizmalarının etkin işleyişi açısından kritik bir öneme sahiptir. Ancak artan suç oranları ve yükselen güvensizlik hissi, devlet kurumlarına olan kamu güveninin azalmasına neden olarak toplumsal sözleşmeyi zayıflatabilir. Bu araştırmada, Dünya Değerler Araştırması’nın 7. dalgasından elde edilen veriler kullanılarak suç, güvensizlik ve güven arasındaki ilişki analiz edilmiş, aynı zamanda dindarlığın bu ilişkideki düzenleyici rolü değerlendirilmiştir. Bulgular, yüksek suç oranları ve güvensizlik algısının kamu kurumlarına duyulan güveni olumsuz etkilediğini göstermektedir. Bununla birlikte, dindarlık karmaşık bir ilişki sergilemekte; dini pratiklere katılan bireyler kamu kurumlarına daha az güven duyarken, kendini dindar olarak tanımlayan bireylerin kamu kurumlarına daha fazla güven duyduğu tespit edilmiştir. Bu çalışma, Türkiye bağlamına özgü ampirik bulgulara dayanarak, vatandaşların hükümete ve kamu yönetimine duyduğu güvenin zayıfladığı alanları ortaya koymakta ve bu durumun, kamu politikalarının etkinliğini ve meşruiyetini olumsuz etkileyebileceğini göstermektedir. Elde edilen bulgular, kamu güveninin yeniden inşası sürecinde şeffaflık, hesap verebilirlik ve katılımcı mekanizmaların güçlendirilmesinin kritik bir öneme sahip olduğunu ortaya koymakta; bu bağlamda, mevcut yönetişim anlayışının gözden geçirilerek daha kapsayıcı ve etkili stratejilere ihtiyaç duyulduğunu vurgulamaktadır.