Tarihsel Açıdan Türkiye'de Kamu Borç Yönetimi Uygulamalarının İncelenmesi - KOÇAK, Mustafa (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Harcama İncelemesi (ER), kamu bütçe yönetiminde verimliliği ve etkinliği artırmak için önemli bir araçtır. Bu süreç, mali sürdürülebilirliği sağlamak, harcamaları önceliklendirmek ve kaynakları en iyi şekilde kullanmak amacıyla kamu harcamalarının kapsamlı bir analizini içerir. HLF'nin temel amacı, verimsiz harcamaları azaltmak, programların gereksiz tekrarını önlemek ve fonları daha yüksek öncelikli alanlara yönlendirmektir. HSF, kamu yönetiminde kaynakların verimli kullanımı (value for money), performans ölçümü ve maliyet-etkin karar alma ilkelerine dayanır. Ayrıca, dijitalleşmenin desteklenmesi, verimsiz alanların belirlenmesi ve stratejik hedeflerle uyumun sağlanması gibi modern yönetim tekniklerini de içermektedir. Uzun vadede, HLF'nin reform gündeminin belirlenmesine, ekonomik ve sosyal faydaların artırılmasına ve kamu politikalarının iyileştirilmesine katkı sağladığı görülmektedir. Yalnızca mali alan yaratmakla sınırlı kalmayıp, kurumsal kapasitenin güçlendirilmesi, hükümetin güçlü ve zayıf yönlerinin analiz edilmesi ve uzun vadeli sürdürülebilir büyümenin teşvik edilmesi açısından kritik bir araç olarak değerlendirilmektedir.