Fiziksel Çekici Kadınların Mesleki Kariyerlerinde Cinsiyet Ayrımcılığına Dair Deneyimleri - GÖK, Benan (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
“Güzellik iyidir” stereotipi nedeniyle, fiziksel olarak çekici olan bireyler sosyal etkileşimlerde, performans değerlendirmelerinde ve iş kararlarında olumlu özelliklerle ilişkilendirilmektedir. “Güzellik iyidir” stereotipinin aksine, erkek egemen sektörlerde çalışan ve fiziksel olarak çekici algılanan kadınlar, zaman zaman “güzellik sevimsizdir” etkisini deneyimleyebilmektedirler. Bu çalışma, erkek egemen denizcilik sektöründe çalışan fiziksel olarak çekici kadın kaptanların önyargılarla ilgili deneyimlerini nasıl anlattıklarını araştırmaktadır. Çeşitli gemilerdeki kadın kaptanlarla yapılan nitel görüşmeler, çalışmanın temelini oluşturmaktadır. Çalışmanın sonuçları, kadın kaptanların fiziksel özelliklerine dayanan cinsiyet stereotiplerinin, kadınların teknik yeterlilik gerektiren pozisyonlar için nitelikli kabul edilmelerini nasıl engellediğini göstermektedir. Ayrıca bu çalışma, kadınların yaptıkları işle uyumlu görülmeme algısına nasıl yanıt verdiklerine ve bu algının üstesinden gelmek için benimsedikleri stratejilere dair önemli içgörüler sunmaktadır.