Kapsayıcılık Tutumlarının Kadın Kooperatiflerinin Bağlamsal Performansı Üzerindeki Etkisi - ÜSTÜN, Ferda (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Bu araştırma, kadın kooperatiflerinde çalışan bireylerin dezavantajlı gruplara yönelik kapsayıcılık tutumlarının bağlamsal performans üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Kapsayıcılık; engelli bireyler, göçmenler, azınlıklar, LGBT+ bireyler ve ruh sağlığı bozukluğu yaşayan bireyler olmak üzere beş alt boyutta değerlendirilmiştir. Nicel araştırma desenine sahip bu çalışmada, veri toplama aracı olarak Sveinsdottir vd. (2022) tarafından geliştirilen İşyeri Kapsayıcılık Ölçeği’nin Türkçe uyarlaması kullanılmıştır. Veriler, Türkiye’nin farklı illerinde faaliyet gösteren 164 kadın kooperatifi üyesinden elde edilmiştir. Korelasyon analizleri, genel kapsayıcılık düzeyleri ile bağlamsal performans arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Regresyon analizi bulgularına göre genel kapsayıcılık, bağlamsal performansın anlamlı bir yordayıcısıdır (R² = .231, p < .001). Bulgular, kapsayıcılık tutumlarının bağlamsal performansı anlamlı biçimde yordadığını ve bu ilişkinin dezavantajlı gruplara göre farklılık gösterdiğini göstermektedir. Özellikle azınlık gruplara ve engelli bireylere yönelik kapsayıcılık tutumlarının daha yüksek; göçmen, LGBT+ ve ruh sağlığı bozukluğu yaşayan bireylere yönelik kapsayıcılık düzeylerinin ise daha düşük olduğu belirlenmiştir. Bu doğrultuda, kadın kooperatiflerinde kapsayıcı uygulamaların yaygınlaştırılması ve kapsayıcı bir kurumsal kültürün geliştirilmesi önerilmektedir.