Merkezi Yönetim ve Yerel Yönetimler Arasında Bir Tartışma Alanı Olarak: Vakıf Taşınmazlarının Yönetimi ve Kullanımı - UÇAR, Harika; ŞENOL, Abdullah (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Türkiye Cumhuriyeti kuruluşundan hemen sonra, cumhuriyetin niteliklerine uygun birçok yeni kurumu kurmuş ve bu kurumlara uygun yasal düzenlemeleri gerçekleştirmiş olsa da köklü Osmanlı geleneksel yönetim yapısının ortaya çıkardığı bazı kurum, kuruluş ve bunlarla ilgili yasal düzenlemeleri kullanmayı da sürdürmüştür. Vakıflar da bunlardan biridir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde yerel yönetimlerin yetki, görev ve sorumluluk alanına giren pek çok konu kadılık, loncalar ve vakıflar tarafından gerçekleştirilmiştir. Sayıları oldukça fazla olan vakıfların, Osmanlı İmparatorluğu zamanında olduğu gibi günümüzde de merkezi yönetim tarafından tek bir çatıya bağlı olması için kurulmuş olan Vakıflar Genel Müdürlüğü, günümüzde Kültür ve Turizm Bakanlığa bağlı bir şekilde görevlerini yürütmektedir. Bu çalışmanın konusu, Osmanlı’dan günümüze vakıf kurumunun dönüşümü bağlamında Vakıflar Genel Müdürlüğü uhdesindeki taşınmazların yönetimi ve kullanım biçimleridir. Bu çalışmada, vakıf taşınmazlarının yerel kamu hizmetlerine katkı sağlama potansiyelini değerlendirmek ve merkezi-yerel yönetim ilişkileri çerçevesinde bu taşınmazların kullanımına dair uygulamaları incelemek amaçlanmaktadır. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün taşınmaz envanterini ve kullanım biçimlerini ortaya koyan böyle bir çalışmanın daha önce yapılmamış olması çalışmanın özgünlüğünü ortaya koyarken, vakıf taşınmazlarının değerlendirilme yöntemlerinin anlaşılması ve uygulamaların değerlendirilebilmesi açısından da oldukça önemlidir.