KÜÇÜK SANAYİ İŞLETMELERİNDE ÇIRAK-KALFA-USTA TEMİNİ ÜZERİNE UYGULAMALI BİR ARAŞTIRMA - İSMAİL GÖKDENİZ; ÇAĞLAR KARAMAN (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2017)
Bu çalışmada Küçük ve Orta Ölçekli (KOBİ)’lerin içerisinde üretim ve hizmet faaliyetleri içerisinde yer alan Küçük Sanayi İşletmelerinin tanımı, donanım özellikleri, sermayesi, alt yapı durumları ve personel (çırak-kalfa-usta) temini sorunları açıklanacaktır. Diğer taraftan küçük sanayi işletmelerinin insan kaynakları yetiştirme yöntemi olan çırak, kalfa, usta süreci ve mesleki eğitim yöntemini tam olarak uygulayamadıkları için istihdam edilen çırak-kalfa-usta’da insan kaynakları yönetimi açısından sorun oluşturmaktadır. Gelenek, örf ve adet gibi usta yanında görerek öğrenme metotları, insan kaynakları teminin küçük sanayi işletmelerinde uygulanması ve uzman yardımı almasını güçleştirmektedir. Araştırmamız bu açıdan küçük sanayi işletmelerinde insan kaynakları temini sorununa kısmen çözüm bulabilme adına önem taşımaktadır.