Bankaların Fiyat/Kazanç Oranı ve Piyasa Değeri/Defter Değeri Oranının Hisse Senedi Fiyatları Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi: Türkiye’de Panel Veri Analizi - POLAT, Alp; ALTUNDAL, Vahdet (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Çalışmanın amacı, piyasa çarpanları olan fiyat/kazanç oranı ve piyasa değeri/defter değeri oranının bankaların hisse senedi fiyatları üzerindeki etkilerini belirlemektir. Çalışma, üç aylık banka verileri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma dönemi 2011-2024 yıllarını kapsamaktadır. Bu dönemde Türkiye'de Borsa İstanbul'da sürekli işlem gören 6 büyük ticari bankanın panel verileri analiz edilmiştir. Çalışmada, FMOLS ve DOLS tahmin yöntemleri kullanılmış ve son olarak tahminler Robust en küçük kareler modeli ile test edilmiştir. Tüm tahmin yöntemlerinde aynı istatistiksel olarak anlamlı bulgular elde edilmiştir. Bankaların hisse senedi fiyatları bağımlı değişken olarak kabul edilmiştir. Fiyat/kazanç oranı ve piyasa değeri/defter değeri oranının hisse senedi fiyatını anlamlı şekilde etkileyen bağımsız değişkenler olduğu bulunmuştur. Piyasa değeri/defter değeri oranı için ilişkinin yönü negatif iken, fiyat/kazanç oranı için pozitif bir etki gözlenmiştir. Piyasa katılımcıları, çarpanların hisse senedi fiyatlarını nasıl etkileyeceği konusunda farklı yorumlara sahip olabilirler. Araştırmanın bulgularına göre, fiyat/kazanç oranının negatif etkisi, bu çarpanın şirketin düşük veya yüksek değerlemesini gösterdiğini ortaya koymaktadır. Düşük değerleme durumunda, çarpan düşük olduğunda, düşük değerlemeyi telafi etmek için fiyat artmalı, yüksek değerleme durumunda ise, çarpan yüksek olduğunda, telafi etmek için fiyat düşmelidir. Piyasa değeri/defter değerinin pozitif etkisi ise, bu çarpanın şirketin mevcut durumuna ilişkin beklentileri tam olarak yansıttığını göstermektedir.