TARIMSAL KALKINMA KOOPERATİFLERİNDE SWOT ANALİZİ: UŞAK İLİ ÖRNEĞİ - NURİ ÖZGÜR DOĞAN; YUSUF ERSOY (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2017)
Avrupa ülkeleri, ABD ve diğer gelişmiş ülkeler kooperatifçiliği destekleyerek ürün/hizmet üreten birçok bireyin birlikte hareket etmeleri için ortam oluşturmuşlardır. Kooperatiflerde esas amaç kâr elde etmek değil kendisinin sahibi olan çok sayıda ortağın ihtiyaçlarını karşılamaktır. Kooperatiflerde masraflar düşüldükten sonra geriye kalan gelirler ortaklara dağıtılmaktadır. Son yıllarda dünya genelinde çok farklı konularda faaliyet gösteren ve sayıları her geçen gün artan yeni kooperatif türlerine rastlamak mümkündür. Tarım kooperatifleri de bu kooperatif türlerinden birisidir. Tarımsal amaçlı kooperatifler günümüzde özellikle ekonomisi tarıma dayalı ülkelerin kalkınmasında en etkili araçlardan birisidir. Tarımsal amaçlı kooperatiflerin başarılı olması için kooperatif yöneticileri ve ortaklarının kooperatifçilik konusunda eğitim almaları gerekmektedir. Ayrıca kooperatiflerin mevcut durumlarının analiz edilerek stratejik planlar oluşturulması gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı Uşak ilinde faaliyet gösteren tarımsal kalkınma kooperatiflerinin mevcut durumlarını ortaya koymak ve bunlara dair avantaj ve dezavantajları belirlemektir. Çalışmada SWOT analizi ile Uşak ilinde faaliyet gösteren tarımsal kalkınma kooperatiflerinin güçlü ve zayıf yönleri, fırsat ve tehditleri belirlenmeye çalışılmıştır.