KÜÇÜK BALIK BÜYÜK BALIĞI YUTABİLİR Mİ? REKABET STRATEJİLERİNİN ANLAŞILMASINDA SUN TZU’NUN “SAVAŞ SANATI” TAKTİKLERİNDEN DERSLER - GÖKBEN BAYRAMOĞLU (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2018)
Rekabetin ve pazarın, savaş alanları ile özleştirilmesiyle birlikte, askeri stratejilerin işletmelerin rekabet stratejilerine uyarlanmasına yönelik çalışmaların giderek arttığı görülmektedir. Bu açıdan bakıldığında en eski ve en değerli askeri strateji eseri olan Savaş Sanatı kitabının yazarı olan asker ve strateji uzmanı Sun Tzu’nun ilkeleri, birçok işletmecilik alanında yararlanılmaya başlanmıştır. Rekabete ilişkin unsurları etkili bir şekilde bütünleştirmesinden dolayı, Sun Tzu’nun ilkeleri, işletmeler ve özellikle de rekabette dezavantajlı konumda görülen KOBİ’ler için rekabet stratejilerinin belirlenmesinde yararlı olacağı ileri sürülmektedir. Sun Tzu’ya göre herhangi bir eyleme geçmeden önce beş önemli faktörün detaylı bir şekilde incelenmesi gerekmektedir: yol (ahlaki etki), iklim, arazi, komutan ve disiplin. Stratejik durumsallık olarak tanımlanan bu beş faktör, stratejik liderlik uygulamaları ile birlikte işletmenin güçlü ve zayıf yönlerinin belirlenmesine yardımcı olmaktadır. Bunun sonucunda ise işletme sahip olduğu güçlü yönler ölçüsünde, “savaştan kaç” ya da “kazanmak için savaş” stratejilerinden birisini seçebilmektedir.