KÜLTÜRÜN FUTBOL TARAFTARLARININ DAVRANIŞINA ETKİSİ; İSKOÇYA - TÜRKİYE KARŞILAŞTIRMA ÖRNEĞİ - SELİN GÖRAL,; MEHMET BAŞ, (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2018)
Kültür bir grup insanın ortak değerlerini yansıtmakta ve yasayış tarzlarını, davranış şekillerini, inanışlarını etkilemektedir. Futbol ise ulusal ve uluslararası seviyede gerçekleştirilen spor karşılaşmalarının en popüler olanı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu popülaritesinden dolayı futbol karşılaşmaları çoğu zaman yalnızca spor karşılaşması olarak kalmamakta farklı kültürlerin, inanışların, toplulukların, değerlerin karşılaşması olmaktadır. Bireyler bir araya gelerek destekledikleri takıma yoğun bağlılıklarıyla bilinen taraftar gruplarını oluşturmaktadır. Taraftarların bir araya gelerek oluşturdukları bu gruplar ulusal veya uluslararası olarak çeşitli faaliyetler yürütmekte, organizasyonlara katılmakta, protestolarda bulunmakta, hatta bu gruplar kendi kültürel yapılarını oluşturabilmektedir. Taraftarların bu davranışları gerçekleştirirken etkilendikleri faktörlerin belirlenmesi taraftarların davranış şekillerini anlamamıza yardımcı olacaktır. Bu makalede, insan davranışları üzerinde büyük bir etkisi bulunan kültürel yapının futbol taraftarlarının davranış şekilleri üzerindeki etkisi incelenmektedir. Farklı kültürel yapıya sahip futbol taraftarlarının benzer durumlarda sergilediği davranış şekillerinin karşılaştırılması yapılarak davranışların analizi gerçekleştirilmiştir. Araştırmada İskoçya ve Türkiye’den taraftarların davranışları karşılaştırılmaktadır.