TEKNOLOJİK VATANDAŞLIK VE İNSAN GENETİĞİNİN TİCARİLEŞMESİ İLE İLGİLİ RİSK ALGILARI - BAŞAK AKAR; ÖZLEN ÖZGEN (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2011)
Bu çalışmada, sağlık bakım hizmeti tüketicilerinin insan genetiği ürün ve uygulamalarına ilişkin risk algıları incelenmiş, tıbbi biyoteknoloji açısından biyoteknoloji ve teknoloji politikaları ele alınmıştır. Sağlık bakım hizmetinden yararlananlar kadar sağlık bakım hizmetini sunanların da tüketici konumunda olduğu, teknolojik vatandaşlıktan yararlandığı tıbbi biyoteknoloji konusunda ticarileşme riski üzerinde durulmuştur. Türkiye’de biyoteknoloji ve biyogüvenliğe ilişkin düzenlemelere değinilmiş, hak ve yükümlülükler bağlamında vatandaşlığın bir formu olan teknolojik vatandaşlık kavramına yer verilmiş, teknolojik vatandaşlık ve insan genetiği ürün ve uygulamalarının ticarileşme riski ile ilgili sonuç ve öneriler sunulmuştur.