KÜRESEL KRİZ SONRASI GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDE DOLARİZASYON SÜRECİ - KÜRŞAT YALÇINER; ARİFE AYCAN MUTLU (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2018)
Çalışmada, Küresel Finansal Krizin ardından dolarizasyon trendinin ne yönde değiştiği ve gelişmekte olan ülkelerde “dolarizasyon” süreci mi “de-dolarizasyon” sürecimi yaşandığı sorusuna birleşik dolarizasyon endeksi kullanılarak cevap aranmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, kriz sonrasında dolarizasyon trendinin ekonomilere tekrar hakim olduğu; özellikle 2013 yılından sonra gelişmekte olan ülkelerde artan bir dolarizasyon baskısı oluştuğu görülmektedir. Varlıkların yabancı para cinsinden tutulduğu ve artan dış borç sorunlarının gözlemlendiği bu süreçte, gelişmekte olan ülkelerde yabancı paranın yerel paraya göre daha çok tercih edildiği görülmüştür. Yükümlülük dolarizasyonu açısından en çok baskıyı hisseden ülke Türkiye’dir. Meksika ve Brezilya’da dış borç oranındaki artış hızının yüksekliği ise dikkat çekicidir.