HİZMET İHRACATINI ARTIRMADA ALACAK SİGORTASI VE UYGULAMA ÖRNEKLERİ - MEHMET YEŞİLYAPRAK (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2018)
Bu çalışmanın amacı, Hizmet İhracatı Sigortası ürününün dünyada hangi ülkelerde, hangi ihracat kredi kuruluşu tarafından, ne şekillerde uygulandığının tespit edilmesi ve Türkiye’de hangi şekilde daha iyi uygulanacağını tespit etmektir. Bilindiği gibi, Türkiye’nin yıllık toplam ihracatı içerisinde hizmet kalemi önemli bir yer tutmaktadır. Hizmet ihracatı, hizmet bedeline ilişkin ödemelerin, karşılıklı anlaşılan döviz cinsi üzerinden uluslararası ödeme usulleri uyarınca yapılması kaydıyla, Türkiye’de yerleşik bir firmanın yurtdışında yerleşik firma lehine hizmeti yerine getirmesi sürecidir. Bir işlemin hizmet ihracı olarak değerlendirilebilmesi için hizmetin yurtdışındaki bir müşteri için yapılması ve yine hizmetten yurtdışında faydalanılması gerekmektedir. Sigortacı, alacak sigortası ile sigorta poliçesi dâhilinde yapılan hizmet ihracatından kaynaklı politik ve ticari riskleri belirli bir vadeye kadar belirli limitler dâhilinde kapsamaktadır. Hizmet sigortasının amacı, belli limitler dâhilinde hizmet ihracatı sonucu oluşan vadeli alacakların ticari ve politik risklere karşı korunarak hizmet ihracatının teşvik edilmesi ve yönlendirilmesidir. Çalışmada dünyada yer alan ihracat kredi kuruluşlarından, örneklere yer verilerek en iyi uygulamaların tespit edilip Türk Eximbank bünyesinde uygulanmasına yönelik öneriler sunulmaya çalışılmıştır.