HATA YÖNETİM ANLAYIŞI, İÇ DENETİM ETKİNLİĞİ VE ÖZ YETKİNLİĞİN MUHASEBECİLERİN HATA İŞLEME DAVRANIŞINA ETKİLERİ ÜZERİNE KEŞİFSEL BİR İNCELEME - METİN UYAR (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2018)
Bu çalışmada hata yönetim anlayışı, iç denetim etkinliği ve öz yetkinlik düzeyinin muhasebecilerin mesleki hata yapma davranışına etkilerinin keşifsel bir perspektifde değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Muhasebe çalışanlarından alan araştırması yöntemi ile derlenen verilerin çok değişkenli istatistiki analiz teknikleri uygulanarak değerlendirilmesi sonucunda esnek ve önleyici hata yönetim anlayışının, mesleki hataların yapılma olasılığını azalttığı belirlenmiştir. Ancak hata işleme davranışı işletmenin genel strateji ve kurumsal yapısından da etkilenmektedir. Öz yetkinlik düzeyi, hata yönetimin anlayışının, muhasebe hatası yapma davranışı üzerindeki etkisini moderatör değişken olarak değiştirirken, iç denetimin mesleki hatalar üzerindeki etkisini anlamlı olarak etkilememektedir. Tespit edilen bağıntılar ve bulgular doğrultusunda uygulamacılara ve araştırmacılara yönelik değerlendirmeler ve öneriler yapılmıştır.