AİLE SAĞLIĞI MERKEZLERİNDE ÖRGÜTSEL İKLİM ÜZERİNE AMPİRİK BİR ARAŞTIRMA - MURAT AK (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2018)
İş ve sosyal hayatın vazgeçilmez unsurlarından biri olan örgütler için en önemli kavramlardan biri, çıktı olmaktadır. İster kar amaçlı olsun, ister olmasın her örgütün çeşitli çıktıları olmaktadır. Bu çıktılar, örgütün mensubu bulunduğu sektöre göre çeşitlilik taşıyabilmektedir. Salt bu faktörlerden bağımsız olarak örgütsel çıktı ile doğrudan veya dolaylı olarak ilgili bir takım kavramlardan bahsetmek mümkündür. Çalışanların örgütlerinin psikolojik yapısını betimleyen algılarının toplamı şeklinde ifade edebileceğimiz örgütsel iklim, bu kavramlardan biridir. Bu kapsamda örgütsel iklim, örgütler için çok önemli bir konu olan çıktı üzerinde belirleyici olabilmektedir. 15 08 2017 tarih ve 694 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile yeniden yapılandırılan Kamu Sağlık Teşkilatı’nda yer alan sağlık kurum ve kuruluşlarının insan kaynakları ve örgütsel yapıları, birbirlerinden farklı nitelik, misyon, amaç ve yapısal özellikler taşımaktadırlar. Bu nedenle bilimsel araştırmaların, özellikle sağlık kurum ve kuruluşları nezdinde müstakil ve bağımsız çalışmalar ile gerçekleştirilmesi, daha özel, etkin, nitelikli ve kapsamlı sonuçların ortaya konulması için faydalı olabilir. Bu kapsamda bu çalışmada aile sağlığı merkezleri bünyesinde çalışan kamu personelinin örgütsel iklim konusunda tutum ile hislerinin anket ve ölçek yoluyla analiz edilmesi amaçlanmaktadır. Bu bağlamda aile sağlığı merkezlerinde görev yapan çalışanların örgütsel iklim algılamaları; katılım boyutunda 3,51; bağlılık boyutunda ise 3,75 seviyesinde gerçekleşmiştir. Söz konusu oranlar 5'li likert seviyelendirmesinde yer alan 4 katılıyorum seviyesine yakın bir seviyededir. Ancak katılım oranının daha düşük gerçekleşmesi dikkat çekmektedir. Dolayısıyla aile sağlığı merkezlerinde görev yapan çalışanların, özellikle katılım boyutu olmak üzere her iki iklim boyutunda algılamalarının pozitif yönde geliştirilmesi önerilmektedir.