ADAM SMITH’İN İKTİSATTAKİ DENGE KAVRAMININ GELİŞİMİNE KATKISI - ANIL BAŞARAN (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2018)
Bu çalışmada Adam Smith’in denge kavramına yaptığı katkılar incelenmiştir. Yerleşik iktisat yazınının ve eğitiminin vazgeçilmez bir analiz aracı olan denge, doğa bilimlerinde olduğu gibi en uygun durumu ve ulaşılması gereken bir ideali temsil etmektedir. ‘Denge’ yerleşik iktisat disiplini içerisindeki en temel kavramlardan birisi olarak öne çıksa da, Smith’in döneminde henüz merkezi bir konuma sahip değildir. Ancak iktisat disiplinin kurucu ismi olarak kabul edilen Smith’in düşüncelerinde de dengenin izlerine rastlamak mümkündür. Bu çalışmanın amacı, dengeye dair bu izleri ortaya koymak ve denge kavramının iktisadi analizdeki genel gelişim seyrinde Smith’in sunduğu katkıları irdelemektir.