TÜRKİYE’DE KATILIM BANKACILIĞI ALANINDA HAZIRLANMIŞ LİSANSÜSTÜ ÇALIŞMALAR: BİR LİTERATÜR İNCELEMESİ - EMRE SELÇUK SARI; NEVZAT GÜNGÖR (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2018)
Geleneksel bankacılığa alternatif bir model olarak geliştirilen İslami bankacılık modeli ilk uygulanmaya başladığı 1960’lı yıllardan bu yana gittikçe önem kazanmıştır ve büyümüştür. Türkiye’de ise İslami bankacılık uygulamaları ilk olarak özel finans kurumları adı altında başlamış daha sonra ise katılım bankacılığı olarak devam etmiştir. Türkiye’de 1980’li yıllarda uygulanmaya başlayan bu model günümüzde de varlığını sürdürmekte. Katılım bankacılığının artan önemine paralel olarak Türkiye’de bu alanda hazırlanan lisansüstü çalışma sayısında da artış gözlenmektedir. Türkiye’de ilk olan bu çalışmada ülkemizde katılım bankacılığı alanında yazılmış olan lisansüstü tezlerin içerikleri incelenmiş ve analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda katılım bankacılığı konusuna ilişkin hangi alanlarda ağırlıklı olarak çalışıldığı ve gelecekte hangi alanlar üzerinde çalışılabileceği de ortaya konmuştur.