MATERYALİST EĞİLİMLERİN ANLIK SATIN ALMA DAVRANIŞINA ETKİSİNİN İNCELENMESİ: ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK BİR ÇALIŞMA - ŞÜKRAN KARACA (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2019)
Materyalist bir yaşam tarzı, gelişmiş ülkeler için modern yaşamın ayrılmaz bir parçası olarak görünmektedir. Para ve mülklerin temsil ettiği güç ve prestij ile toplumsal statü kazanmak, bireysel kusurları kapatmak, hayatta kalabilmek ve benlik saygısı elde etmek için insanlar para harcamaktadır. Günümüzde insanlar maddi varlıkları hayatının merkezine koymuşlardır. Bu bağlamda bu araştırmanın amacı Cumhuriyet Üniversitesinde öğrenim görmekte olan öğrencilerin materyalist eğilimlerinin anlık satın alma davranışına etkisini incelemektir. Araştırma kapsamında Ger ve Belk (1996) tarafından geliştirilen “Materyalizm Ölçeği” ve Rook ve Fisher (1995) tarafından geliştirilen “Anlık Satın Alma Ölçeği” kullanılmıştır. Yapılan regresyon analizi sonucu cömert olmama ve kıskançlık (imrenme) faktörlerinin anlık satın alma davranışını anlamlı ve pozitif yönde etkilediğini ancak saklama/muhafaza etme faktörünün anlık satın alma davranışı üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca öğrencilerin materyalist eğilimlerin ve anlık satın alma davranışlarının demografik özelliklere göre farklılaşıp farklılaşmadığını tespit etmek amacıyla t testi ve varyans analizi yapılmıştır. Analiz sonuçlarına göre; cömert olmama faktörü cinsiyet, gelir, öğretim türü ve okunan sınıf düzeyine göre farklılık gösterirken anlık satın alma davranışı cinsiyet, gelir ve öğretim türüne göre farklılaşmaktadır.