KOBİLERİN ÜRETİM VE PAZARLAMA SORUNLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA: OSTİM ÖRNEĞİ - B.DENİZ ŞAHİN; HAŞİM ÖZÜDOĞRU (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2019)
KOBİ’ler gerek Türkiye gerek dünya ülkelerin de ekonominin temelini oluşturmaktadır. Ülkemizdeki istihdam oranı, ekonomiye katkı payları ve ihracat payları ile önemli bir yere sahiptirler.Bu çalışma iki aşamadan oluşmaktadır. İlk aşamada KOBİ tanımları, özellikleri, ülke ekonomisindeki yeri ve üretim, pazarlama, finansman, personel vb sorunları incelenmiştir. İkinci aşamada ise Ankara ili Ostim Bölgesinde yer alan Medikal Küme İşletmelerinin üretim ve pazarlama sorunlarına yönelik anket çalışması ile sorunlarının tespit edilmeye çalışılmıştır. Ankara ili Ostim bölgesinde medikal sektörde faaliyet gösteren sorunlarını tespit etmek amacıyla, iletişim bilgilerine ulaşılan 43 firmaya anket formları iletilmiştir. Anket formu ile elde edilen veriler düzenlenerek MS. Excel ve SPSS 19 yardımı ile analiz edilmiştir. Yapılan analizlerin sonucunda elde edilen veriler ile en sık karşılaşılan pazarlama ve üretim sorunlarına ulaşılmıştır. Sonuçlar doğrultusunda çözüm önerileri getirilmiştir.