KAZAKİSTAN’DA TAŞIMACILIK SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELERLE GAYRİ SAFİ HASILA ARASINDAKİ İLİŞKİ - ARTUR BOLGANBAYEV; NURETTİN PARILTI (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2019)
Dünya ekonomisinin küreselleşmesi ve uluslararası ticaretin yaygınlaşması, Kazakistan'ın ulaşım ve haberleşme kompleksinin dünya ticaret akışlarının gelişiminde ve ulaşım hizmetlerinin ihracatı yoluyla ulusal çıkarların gerçekleştirilmesinde artan rolüne katkıda bulunmaktadır. Birçok yabancı ülkede, lojistik, uzun zamandır pratik bir iş aracı haline gelmiştir. Lojistik sistemler, önde gelen sanayileşmiş ülkelerin gayri safi milli hasılasının %20 ila 30'unu almakla bağlantılıdır. Piyasadaki yönetim koşulları, taşımacılık endüstrisinin uluslararası standartları karşılama ihtiyacını karşılayan ritim, süreklilik, güvenilirlik, yüksek hızda teslimat ve minimum maliyet ile tüketici gereksinimlerinin karşılanması ile yüksek kaliteli taşıma hizmetleri gerektirmektedir. Bu araştırmada elde edilen veriler Zaman Serisi ve Regresyon Analizi kullanılarak yorumlanmıştır.