TMS 41 –TARIMSAL FAALİYETLER STANDARDI KAPSAMINDA CANLI VARLIKLARIN ÖLÇÜMÜ VE FİNANSAL TABLOLARDA RAPORLANMASI – BORSA İSTANBUL ÖRNEĞİ - TURGAY YAVUZARSLAN; YILDIZ ÖZERHAN (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2019)
Türkiye’de faaliyet gösteren tarım işletmelerinin büyük çoğunluğu küçük olarak sınıflandırılabilecek aile işletmelerinden oluşmaktadır. Tarım sektörü, nüfusun yeterli beslenmesinin, kırsal kesimin kalkınmasının ve tarımsal üretimin devamının sağlanması amacıyla devlet tarafından uygulanan teşviklerle önemli ölçüde desteklenmektedir. Uygulanan bu teşviklere rağmen, Borsa İstanbul’da işlem gören işletme sayısının sadece üç olması, büyük işletmelerin yetersizliğinin bir göstergesidir. Çalışmanın konusunu, TMS 41 Tarımsal Faaliyetler standardı kapsamında canlı varlıkların ölçümü ve muhasebeleştirilmesi ve Borsa İstanbul’da işlem gören tarım ve hayvancılık işletmelerinin finansal tabloları ve dipnotlarının karşılaştırmalı bir şekilde irdelenmesi oluşturmaktadır. Çalışma kapsamında TMS 41 Tarımsal Faaliyetler standardı ve bu standartla ilişkili olarak TFRS 13 Gerçeğe Uygun Değer Ölçümü, TMS 16 Maddi Duran Varlıklar ve TMS 2 Stoklar standardındaki açıklamalara da yer verilmiştir. Araştırma sonucuna göre; Borsa İstanbul’da faaliyet gösteren tarım ve hayvancılık işletmelerinin tamamı canlı varlıklarını finansal durum tablosunda birbirine benzer şekilde sınıflandırmakta ve gerçeğe uygun değer üzerinden ölçerek raporlamaktadır. İşletmelerin gerçeğe uygun değerin tespitinde esas aldıkları yöntemler ve canlı varlıkların alt sınıflandırılması detaylı bir şekilde dipnotlarda açıklanmaktadır.