KİŞİLİK ÖZELLİKLERİNİN TÜKENMİŞLİK VE PRESENTEİZM DAVRANIŞLARI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ - BERAT ÇİÇEK; AHMET AKNAR (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2019)
Bu çalışmada beş büyük kişilik özelliklerinin tükenmişlik algısı ve presenteizm davranışları üzerindeki öncüllük rolünün incelenmesi ve bu ilişkide çalışma süresi ile eğitim durumunun düzenleyicilik etkisinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda araştırmanın ana kütlesini Antalya/Belek bölgesinde faaliyet gösteren 5 yıldızlı otel işletmelerinin çalışanları oluşturmaktadır. Buna göre, kolayda örnekleme yöntemiyle 202 kişiden toplanan verilerin analizinde, nedensel tarama desenine göre dizayn edilen, yapısal eşitlik modellemesi kullanılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre nevrotik ve uyumlu kişilik özelliklerinin tükenmişlik üzerinde, dışadönük ve nevrotik kişilik özelliklerinin ise presenteizm üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olduğu görülmüştür. Ayrıca kişilik özellikleri ile presenteizm ve tükenmişlik arasındaki ilişkide çalışma süresi ve eğitim durumu değişkenlerinin düzenleyici bir rol oynadığı sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmanın ilgili literatürü genişletmesinin yanı sıra uygulamada çalışan ve yöneticilere çözüm önerileri sunması beklenmektedir.