BLOKZİNCİRİ VE MUHASEBE ALANINDAKİ UYGULAMALARI - MUSTAFA DOĞAN; EMRAH ERTUGAY (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2019)
Blokzinciri, bir kripto para olan Bitcoin’in işlem hareketlerini kaydetmek üzere Satoshi Nakamoto tarafından duyurulduğu 2009 yılından bu yana gün geçtikçe daha fazla ilgi toplamaktadır. Bitcoin’in başarısında belki de en önemli pay, kripto para işlemlerinin kayıtlarının saklandığı blokzinciri teknolojisine aittir. Bir kayıt aracı olan blokzinciri, sağladığı merkezî bir kuruma ihtiyaç duymadan verileri güvenli biçimde saklama imkânı ile farklı alanlarda kullanılmaya başlanmıştır. Muhasebe kayıtlarının saklanmasına ilişkin olarak da önemli bir potansiyel barındırmaktadır. Blokzinciri teknolojisine dayalı muhasebe sisteminde kayıtları doğrulayan dağıtık defter üçüncü bir taraf olarak (triple-entry accounting system) kayıt sürecine katılabilir. Bu sayede her işletmede ayrı muhasebe kaydı yapılması yerine, tüm tarafların katılımı ve onayı ile oluşturulan, işlemlerin doğrudan ortak bir kayıt defterine kaydedilmesini sağlayan ve verilerin doğruluğu ve tamlığı konusunda şüpheye yer bırakmayan bir kayıt sistemi oluşturulabilir. Veriler kriptografik olarak imzalanıp bütün uçlara dağıtıldığından; gizlemek, tahrif veya tahrip etmek neredeyse imkânsız hale gelecektir. Bu çalışmada blokzincirinin işleyişine değinildikten sonra, muhasebe ile ilişkili potansiyel uygulamalar tartışılacaktır.