İLKOKUL ÖĞRENCİLERİ NASIL BİR ÖĞRETMEN İSTİYOR? - MUSTAFA TAHİROĞLU (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2019)
Bu çalışmada, ilkokul öğrencilerinin nasıl bir öğretmen modeli istediklerinin, öğretmenden nasıl tutum, tavır, davranışlar beklediklerinin ve istemedikleri öğretmen tutum, tavır, davranışlarının neler olduğunun belirlemesi amaçlanmıştır. Veriler, 177 ilkokul öğrencisinden yarı yapılandırılmış açık uçlu sorularla, yazılı ve sözlü olarak toplanmıştır. Verilerin analizinde, içerik analizi tekniğinden yararlanılmıştır. Sonuç olarak: 1) İlkokul öğrencilerinin en çok istedikleri öğretmen modeli; “samimi/içten, sıcak kanlı, şefkatli, ilgili vb. davranması, güler yüzlü olması, mutlu ve neşeli, öğrenciyi seven, esprili ve eğlenceli, başarıyı görebilen, öğrenciyle ders dışı zamanlarda da vakit geçiren, dersleri çeşitlendiren, dersi zamanında seviyeye göre ve yeterli düzeyde işleyebilen, anlayışlı, tarafsız ve adil…” öğretmen modelidir. 2) Öğrenciler, istemedikleri öğretmen tutum, tavır ve davranışlarını ise “sinirli ve sert davranan, asık suratlı, ilgisiz, ceza veren, sorumsuz, adil ve eşit davranmayan, hakaret eden, aşağılayan, bağıran ve azarlayan, küçümseyen, şiddet uygulayan, tehdit eden, kaba ve nezaketsiz davranan, anlayışsız, hoşgörüsüz, sıkıcı, teneffüse çıkarmayan, yeterince rehberlik yapmayan, dersleri tek düze işleyen, söz hakkı vermeyen…” şeklinde ifade etmişlerdir.