DEPRESYONUN MEKÂNSAL YÖNÜ - GÜLSEN KIRAL; CAN MAVRUK; ERSİN KIRAL (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2020)
Makale depresyon üzerindeki mekânsal etkileri belirlemeyi amaçlamaktadır. Bu çalışma Adana ilini kapsamaktadır. Basit rassal örnekleme yöntemi ile 18+ yaş grubuna Adana’nın rasgele seçilen bölgelerinde rasgele seçilen 535 kişiye yüz yüze anket uygulanmıştır. Depresyondaki mekânsal farklılıkları araştırmak için ikili logit modeli kullanılmıştır. Sonuçlar, (1) yoğun nüfuslu bölgelerde yaşayan insanların uzak mahallelerde ve köylerde yaşayanlara göre kendilerini depresif hissetmelerinin daha muhtemel olduğunu göstermektedir; (2) depresyon, nesnel mekânsal ve sosyal mekânsaldan daha çok öznel bir mekânsal yapıya sahiptir; (3) trafik, gürültü ve hava kirliliği depresyonla ilgilidir; (4) depresyonun açıklanmasında insana güven sosyal temastan daha önemlidir; ve (5) gelir eşitsizliği depresyonda anlamlı değildir.