TARIMSAL KOOPERATİF YÖNETİCİLERİN KARİZMATİK LİDERLİK DAVRANIŞLARI İLE ORTAKLARIN İŞBİRLİĞİ VE PERFORMANS-TATMİNLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİYE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA - NECDET BİLGİN; CEMİL KUZEY (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2013)
Bu çalışmada, tarımsal kooperatiflerde yöneticilerin karizmatik liderlik özelliklerinin sonuçlarına yönelik bir araştırma yapılmıştır. Araştırma da değişkenlerin aralarındaki ilişkileri gösteren bir model oluşturularak, hipotezler test edilmiştir. Modelin geçerlilik ve güvenirlilik analizleri yapılarak, bu kriterleri karşıladığı görülmüştür. Araştırma verileri Doğu Akdeniz’de faaliyette bulunan ÇUKOBİRLİĞİN 155 ortağından anket yöntemiyle toplanmıştır. Veriler kısmı en küçük kareler yöntemi (PLS= Partial Least Squares) ile analiz edilmiştir. Analiz sonucunda kooperatif yöneticilerinin karizmatik liderlik özelliklerinin ortakların birbirlerine bağlılığı, ortaklar arasında işbirliği ve ortak performas-tatminlerini etkilediği bulunmuştur. Ortakların birbirlerine olan bağlılıkları, işbirliğini güçlü bir şekilde etkilediği görülmüştür. Araştırma modeli, ortak performans-tatmin değişkenini ve ortaklar arasındaki işbirliğini yüksek düzeyde açıklamaktadır.