VARDİYALI ÇALIŞAN BİREYLERDE SİRKADİYEN RİTMİN OBEZİTE İLE İLİŞKİSİ - ASLI ONUR; NURCAN YABANCI AYHAN (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2020)
Gelişmekte olan teknolojiyle birlikte üretimdeki sürekliliğin sağlanabilmesi için gece çalışanlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Vardiyalı sistemin üretimdeki sürekliliği sağlaması bir avantaj iken; çalışan bireylerin günlük rutinlerinin tersine yaşamaları sağlık açısından önemli bir sorun teşkil etmektedir. Biyolojik saat olarak da bilinen sirkadiyen ritimdeki (SR) bu düzensizlik bireylerde birçok kronik sağlık sorununa neden olmaktadır. Gelişmiş ve gelişmekte olan toplumların en büyük sorunlarından biri olan obezite de bu sorunlardan biridir. Obezite; hipertansiyon, kalp-damar hastalıkları, inme, kanser gibi ciddi hastalıkların risk faktörüdür. Bu nedenle, obeziteye karşı alınacak önlemlerle daha büyük sorunlara karşı korunma sağlanacaktır. Vardiyalı çalışan bireyler, SR düzensizliğinden etkilenmekte ve çalışanlarda obezite sıklığı hızla artmaktadır. Bu derleme makale, vardiyalı sistemin SR’deki düzensizliğe neden oluşu ve obezite arasındaki ilişkiyi göstermek amacıyla hazırlanmıştır.