İŞ TATMİNİ VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIK ARASINDAKİ İLİŞKİDE ALGILANAN ÖRGÜTSEL ADALET VE İŞ STRESİNİN ROLÜ - ÜLKÜHAN BİKE ESEN (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2020)
İş tatmini ve örgütsel bağlılık, işletmeler için önemli iki kavramdır ve bu iki kavram arasında yakın bir ilişki söz konusudur. Bu çalışmanın amacı da, iş tatmini ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkiyi etkilediği düşünülen iki değişkenin (iş stresi ve örgütsel adalet) etkilerini araştırmaktır. Araştırmanın verileri, internet üzerinden yapılan anket ile toplanmış ve yapısal eşitlik modellemesi kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz sonuçları, iş tatmininin örgütsel bağlılığı güçlü bir şekilde etkilediğini doğrulamıştır. İş stresi, iş tatmini ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişki üzerinde moderatör etkiye sahipken, algılanan örgütsel adalet bu ilişkiyi önemli ölçüde etkilememiştir. Sonuçlar, stresin, iş tatmini ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişki üzerinde önemli bir etkisi olduğunu göstermektedir. Dolayısıyla, çalışanlarının örgütsel bağlılığını artırmayı hedefleyen bir yönetici, öncelikle çalışanlarının iş tatminini artırmalıdır, ancak bunu yaparken çalışma ortamında ortaya çıkabilecek stresi de minimum da tutmaya çalışmalıdır.