TÜKETİCİ SATIN ALMA DAVRANIŞLARINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER İLE SEÇMEN OY VERME DAVRANIŞLARINI ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN PAZARLAMA BAĞLAMINDA KARŞILAŞTIRILMASI - ERHAN SUR; METEHAN TOLON (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2020)
Pazarlama kavramının genişlemesi ve ticari hayatın dışında da kullanılmasıyla birlikte uygulandığı alanlardaki kavramlar ile pazarlama kavramları arasında benzerlikler ve farklılıklar ortaya çıkmaktadır. Bu benzerlikler ve farklılıkların tespit edilmesi pazarlamanın yeni alanlarda uygulanmasının daha etkili olmasını sağlamaktadır. Bu çalışmada tüketicilerin satın alma davranışları ile seçmenlerin oy verme davranışları arasındaki benzerlikler ve farklılıklar yapılan çalışmalar incelenerek ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Böylelikle geliştirilecek olan siyasal pazarlama stratejilerinde pazarlama daha doğru bir şekilde kullanıla bilinecektir. Başka alanlarda da pazarlama uygulamalarında dikkat edilecek hususlar belirlenecektir. Çalışmada siyaset ve pazarlama tanımları yapılarak ortak yönleri ortaya koyulmuştur. Daha sonra tüketici satın alma davranışlarını etkileyen unsurlar ile seçmen oy verme davranışını etkileyen unsurlar tespit edilmiştir. Belirlenen unsurlar arasındaki benzerlikler ve farklılıklar ortaya koyulmuştur ve yorumlanmıştır.