MALİ AÇIK, HİSSE SENEDİ PİYASALARI VE PARA ARZI ARASINDAKİ İLİŞKİ: TÜRKİYE’DEN KANIT - ECENUR UĞURLU YILDIRIM (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2020)
Bu çalışma, Türkiye için mali açık, hisse senedi piyasaları ve para arzı arasındaki ilişkiyi, doğrusal olmayan otoregresif dağıtılmış gecikme (NARDL) yöntemini kullanarak ampirik olarak incelemeyi amaçlamaktadır. Türkiye'nin Ocak 2006-Eylül 2019 arasındaki aylık zaman serisi verileri kullanılmıştır. Bulgularımız, hisse senedi fiyatındaki olumlu değişikliklerin mali açığı uzun vadede etkilediğini, kısa vadede ise hisse senedi fiyatlarındaki negatif değişikliklerin asimetrik olarak etkilediğini göstermektedir. Mali açığın kısa veya uzun vadede hisse senetleri üzerinde bir etkisi bulunmazken, hisse senedi fiyatlarındaki azalış ve artışın kısa vadede simetrik ve negatif olarak para arzını etkilediği gösterilmiştir. Bu çalışma, hisse senedi piyasası yatırımcıları ve politika yapıcılar tarafından önemli bulgular sunmaktadır.