SOĞUK ZİNCİR LOJİSTİĞİ GEREKTİREN ULUSLARARASI TİCARETTE NESNELERİN İNTERNETİNİN KULLANIMI - IŞILAY TALAY (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2020)
Gıda ve tüketim maddelerinin uluslararası ticareti tüm dünyada çok yüksek hacimlere erişmiştir. Belirli bir sıcaklık düzeyinde tutulması gereken bu ürünlerin tüm taşıma, depolama, dağıtım ve perakende faaliyetlerini içeren soğuk zincir lojistiği yönetiminde yüksek performans elde etmek ise esastır. Soğuk zincir lojistiği faaliyetlerinde sıcaklık ve nem gibi dış ortama özgü unsurların izlenebilirliğini sağlamak ve gerekli müdahaleleri gecikmeden gerçekleştirmek gerekmektedir. Nesnelerin interneti ve diğer yüksek teknolojilerin soğuk zincir lojistiğinde izlenebilirliği arttırmak için yüksek potansiyeli bulunmaktadır. Ancak henüz dünya genelinde tam olarak yaygınlaşmaları ve tüm kullanım potansiyellerine erişmeleri mümkün olmamıştır. Bu bağlamda farkındalığı arttıracak ve bu yeniliklerin kullanımı ile ilgili potansiyeli ortaya koyarak yönlendirici olacak çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmada, nesnelerin internetinin yapısal katmanları ve bu katmanlarda kullanılabilecek teknolojik yenilikler belirtilmiş, bu kullanım sayesinde tüketicilerin ve uluslararası ticaretin tüm paydaşlarının ihtiyaçlarına nasıl cevap verilebileceği açıklanmıştır. Nesnelerinin internetinin tüm faydaları ile beraber ortaya çıkardığı bazı potansiyel sorun ve ihtiyaçlara da dikkat çekilmiştir.