ÜLKELERİN MAKROEKONOMİK GÖSTERGELERİ İLE MUTLULUK DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ - ALPTUĞ AKSOY; SERAP TAŞKAYA (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2020)
Bu çalışmanın amacı, ülkelerin makroekonomik göstergeleri ile mutluluk skorları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Söz konusu amaçla yapılan çalışmada bağımlı değişken olan mutluluk skoru, Dünya Mutluluk Raporundan edinilmiştir ve raporda yer alan 142 ülke araştırmanın evrenini oluşturmaktadır. Bağımsız değişkenler kişi başına düşen gayri safi yurtiçi hasıla, büyüme oranı, enflasyon, işsizlik ve hükümet harcamasıdır. Bağımsız değişkenlere ilişkin tüm veriler 2017 yılına ait olup, Dünya Bankası veri tabanından alınmıştır. Eviews programı kullanılarak yapılan regresyon analizi neticesinde, kişi başına düşen gayri safi yurtiçi hasılanın ülkelerin mutluluk düzeyi ile pozitif yönlü ve anlamlı derecede ilişkili iken, işsizlik ve enflasyon oranlarının ise bağımlı değişkenle negatif yönde ilişkisinin bulunduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmada ayrıca hükümet harcamalarının ve ekonomik büyümenin mutluluk seviyeleri ile bağlantılı olmadığı tespit edilmiştir. Bu sonuçların politika yapıcılar için, mutluluk düzeyini etkileyen makroekonomik belirleyicileri ortaya koyması bakımından önemli bilgiler sunması beklenmektedir.