İHRACAT BAĞLILIĞI, İHRACAT PAZAR ORYANTASYONU VE PERFORMANS : TÜRK İHRACATÇILARININ ANALİZİ - MURAT ARSLANDERE (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2020)
Bu çalışmada (i) tutumsal ihracat bağlılığının davranışşsal ihracat bağlılığına etkisi, (ii) davranışşsal ihracat bağlılığının hem ihracat perfomansına hem de ihracat pazar oryantasyonu alt boyutlarına etkisi, (iii) ihracat istihbarat üretimi ve ihracat istihbarat yayılımı’nın ihracat istihbaratıyla cevap vermeye etkileri ve son olarak (iv) ihracat istihbaratıyla cevap vermenin ihracat performansına etkileri araştırılmıştır. Türkiye'den 289 ihracatçı firmadan yapılandırılmış anket yardımıyla toplanan veriler SmartPLS 3.0 yazılımı kullanılarak istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Çalışma kapsamında önerilen bütün hipotezler desteklenmiş ve hepsinde pozitif ve anlamlı yönlü ilişkiler tespit edilmiştir. Bu çalışma mevcut literatürü güçlendirmesinin yanında, ihracat bağlılığı ve ihracat pazar oryantasyonunun ihracat performansı üzerine eşzamanlı etkilerini incelmesiyle ve ihracat bağlılığının bir alt boyutu olan davranışsal ihracat bağlılığının ihracat pazar oryantasyonunun bütün alt boyutlarına pozitif yönde etki gösterdiğini ortaya koymasıyla özgünlük sağlamıştır.