SOSYAL HİZMET EĞİTİMİNDE SANAT, SANAT TERAPİSİ VE SANAT EĞİTİMİNİN ÖNEMİ - ERGÜN HASGÜL (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2020)
Sosyal hizmet uygulamasında, planlı müdahale sürecinde, mülakatlarda, kayıt tutma ve raporlamada, politika ve program geliştirmede ve sosyal hizmet mesleğinin hizmet verdiği bütün alanlarda ve kullandığı enstrümanlarda yaratıcılık, sanatsal duyarlılık ve sanat terapisi sosyal hizmet uzmanının temel bir aracı olmalıdır. Uygulamalı bir bilim olan sosyal hizmetin, bilgi, beceri ve değer temellerinin birlikte kullanılması da bir yaratıcılık ve sanatsal duyarlılık gerektirmektedir. Bu yaratıcılık ve duyarlılık sosyal hizmetin sanatsal yönünü ortaya çıkarmaktadır. Yapılan çalışmalar sanatın ve yaratıcı sürecin, müracaatçının duygusal çatışmalarını çözümlemesinde, sosyal becerilerini, farkındalığını, yaratıcı düşünceyi ve benlik saygısını artırmasında, anksiyetesini azaltmasında, baş etme mekanizmalarını ve problem çözme becerilerini geliştirmesinde faydası olacağını ortaya koymaktadır. Bu çalışmada, sosyal hizmet eğitiminde müfredat hazırlanmasında sanata, sanat terapisine ve sanat eğitimine yer verilmesinin önemine değinilmek amaçlanmıştır.