PAY SENETLERİ BORSA İSTANBUL'DA İŞLEM GÖREN TÜRK PETROL ŞİRKETLERİNİN FİNANSAL PERFORMANSLARININ SD VE MAUT YÖNTEMLERİ KULLANILARAK ANALİZİ - ÖZCAN IŞIK; ŞERİFE MERVE KOŞAROĞLU (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2020)
Bu çalışmada pay senetleri Borsa İstanbul'da işlem gören petrol şirketlerinin performans değerlendirmesinde bir karar verme modeli oluşturmak için SD (Standart Sapma) ve MAUT (Çok Nitelikli Fayda Teorisi) yöntemleri kullanılmıştır. Çalışmada performans değerlendirme modeli için seçilen kriterler sırasıyla hisse başına kar, fiyat-kazanç oranı, Tobin'inq'su, piyasa değeri-defter değeri, pay senedi getirisi, piyasa katma değeri, beta katsayısı ve pay senedi getiri volatilitesi gibi geleneksel muhasebe ve piyasa bazlı performans göstergelerinden oluşmaktadır. Çalışmada performans değerlendirme kriterlerinin öncelik ağırlıkları SD yöntemiyle elde edilirken, petrol şirketlerinin finansal performansı MAUT yöntemleriyle sıralanmaktadır. 2010-2019 yıllarını kapsayan dönemde beş petrol şirketinin performans sıralamasına göre Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş. (TUPRS) en iyi şirkettir. Performans değerlendirme modeline dayanan sonuçlar, TUPRS'ı performans sıralamasında takip eden şirketlerin rekabet stratejilerini gözden geçirmeleri gerektiğini ortaya koymaktadır.