SOSYAL MEDYANIN PAZARLAMA ARACI OLARAK OTEL İŞLETMELERİNDE KULLANIMI: AFYONKARAHİSAR TERMAL OTELLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA - AHU YAZICI AYYILDIZ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2020)
Sosyal medya araçlarının kullanımında ortaya çıkan etkili ve hızlı değişim otel işletmelerinin de pazarlama stratejilerini bu yöne kaydırmalarına sebep olmuştur. Otel işletmeleri ürün ve hizmet tanıtımı, daha fazla tüketiciye ulaşma, müşterilerle etkileşimde bulunma, marka bağlılığı oluşturma gibi amaçlarla sosyal medya araçlarını kullanmaktadırlar. Bu çalışmanın amacı Afyonkarahisar’da bulunan 5 yıldızlı termal otel işletmelerinin sosyal medya araçlarından Facebook ve Instagramı pazarlama aracı olarak ne şekilde kullandıklarını, Facebook ve Instagram sayfalarında ne tür bilgiler sunduklarını tespit etmektir. Araştırma kapsamına Afyonkarahisar’da faaliyette bulunan 5 yıldızlı 11 tane otel işletmesi girmektedir. Otel işletmelerinin Facebook ve Instagram sayfalarındaki paylaşımları içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. Araştırma sonucunda otel işletmelerinin Facebook ve Instagram sayfalarında temel bilgilere yer verdikleri, fotoğraf ve video paylaşımları yaptıkları fakat sayfaları canlı tutacak kampanyalar düzenlemedikleri, tüketicileri satın almaya itecek online rezervasyon hizmeti sunan otel sayısının az olduğu ortaya çıkmıştır.