MALİYETLERİN DÜŞÜRÜLMESİNDE KAİZEN MALİYETLEMENİN ROLÜ: BİR TEKSTİL İŞLETMESİNDE VAKA ÇALIŞMASI - ÖMER BURAK PAKSOY; NAİM ATA ATABEY; BAKİ YILMAZ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2020)
Artan küresel rekabet nedeniyle birçok işletme rekabet güçlerini artırmak için üretim uygulamalarını radikal şekilde değiştirmek zorunda kalmıştır. İşletmeler, rekabette yarışabilme ve en iyi olabilme hedefine ulaşabilmek için tam zamanında üretim, toplam kalite yönetimi, yalın üretim, esnek üretim sistemleri, süreç iyileştirme vb. gibi bir dizi gelişmiş teknikler benimsediler. Tüm bu tekniklerin amacı, maliyeti düşürmek, kaliteyi artırmak ve üretimde esnekliği artırmaktır. Üretim tekniklerinde yaşanan bu köklü değişiklikler daha sonra finansman yöntemlerine ve maliyet yönetim sistemlerine de yansımıştır. Çalışmanın amacı, kot pantolon üretimi yapan bir tekstil işletmesinde kaizen maliyetleme yöntemi ile maliyetlerin düşürülmesi ve maliyetlerde etkinliğin sağlanmasıdır. Bu kapsamda, Kahramanmaraş’ta faaliyet gösteren bir tekstil işletmesinde işletme yöneticileri ile yüz yüze görüşmeler ve yerinde incelemeler gerçekleştirilmiştir. İşletmenin 2019 yılı verilerinden yola çıkılarak elde edilen bulgulara göre işletmenin kaizen maliyetleme yöntemi ile ne kadar maliyet azaltması gerektiği, 2020 yılı için hedeflenen kâr marjına ulaşabilmek için hangi oranda ve hangi maliyetlerin düşürülmesi gerektiği araştırılmıştır.