GAMBİA'DAKİ TİCARİ BANKALARIN TEKNİK ETKİNLİĞİNİN TAHMİNİ VE ANALİZİ - BUBACAR MALANG FATTY; ERHAN ÇANKAL (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2020)
Bu çalışma, 2009 ve 2017 yılları arasında Gambia’daki ticari bankaların parametrik olmayan Veri Zarflama Analizi ile Genel Teknik Etkinliğini incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma, içsel (bankaya özgü karakteristikler) ve makroekonomik faktörlerin Tobit regresyon metodu kullanarak etkinliğini araştırmaktadır. Bulgular, Gambia’da çalışılan dönem itibariyle ticari bankaların ortalama etkinliğinin dezavantaj içeren durumlarla ilgili olduğunu ima etmektedir. Tobit regresyon sonuçları karlılığın,teknik etkinlik ölçümleriyle pozitif ve sıkı ilişkili olduğunu belirtirken banka büyüklüğü, sermaye yeterliliği, kazanç ve enflasyonun negatif yönde ve sıkı ilişkili olduğuna işaret etmektedir. Bununla birlikte, üretim yaklaşımı altındasonuçlar piyasa gücü, kazançlar ve GSMH’nin etkinlik ölçümüyle pozitif ve sıkı ilişkili olduğunu gösterirken banka büyüklüğü ve likiditenin sıkı ve negatif ilişkili olduğunu göstermektedir. Bu durum bankaların özgün karakteristiklerinin ve makroekonomik faktörlerin Gambia’da ticari bankaların etkinliğini etkileyen itici ve önemli faktörler olduğuna işaret etmekte ve bankaların etkinlik düzeylerini iyileştirmede atılacak adımları olduğunu göstermektedir.