ÖZÜMSEME KAPASİTESİ LİTERATÜRÜNE YÖNELİK BİR DEĞERLENDİRME - MÜCAHİT BURAK ÜNLÜÖNEN; YASİN BOYLU (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2020)
Bu çalışmanın amacı; işletmelerin yeni bilgi üretme yeteneğinin önemli bir kısmını temsil eden özümseme kapasitesi ile ilgili son otuz yılda kaydedilen ilerlemelerin değerlendirilmesidir. Bu amaçla 1990-2020 yılları arasında Web of Science’ta taranan dergilerde yayımlanan özümseme kapasitesi ile ilgili makaleler incelenmek suretiyle literatür taraması yapılmıştır. Özümseme kapasitesi teorisine kavramsal bir çerçeve sunmak için yapılan çalışmalarda kavramın öncüllerinin teorik ve ampirik olarak incelendiği görülmektedir. Çıktılarıyla kıyaslandığında özümseme kapasitesinin öncülleriyle ilgili yapılan bu çalışmaların yeterli seviyede olmadığı görülmektedir. Çalışmada ilk olarak, özümseme kapasitesi tanımının nasıl geliştiği, ilgili analiz seviyelerinin ve kavramsallaşma sürecinin nasıl tamamlandığı açıklanarak, konuyla ilgili çalışmaların özümseme kapasitesini nasıl ölçtüğüne dair bir genel bakış sunulmuştur. Sonrasında ise, önceki araştırmalarda dikkate alınan çıktılar ve öncüller gözden geçirilerek tespit edilen sorunlar ile gelecekte yapılacak araştırmalara yönelik bazı öneriler geliştirilmiştir.