TÜRKİYE’DE HAYVANCILIĞA VERİLEN HASTALIKTAN ARİ İŞLETME DESTEKLEMESİNİN İNCELENMESİ - TİJEN ÖZÜDOĞRU; UMUT GUL; OSMAN ORKAN ÖZER; MİNE HASDEMİR; ZEHRA ÇİÇEKGİL; GONCA GÜL YAVUZ; BURAK UZUN (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2020)
Bu çalışmanın amacı; Türkiye’de hastalıktan ari işletmelerin sosyo-ekonomik ve yapısal özelliklerinin belirlenmesi, hastalıktan ari işletme desteklerini inceleyerek, hastalıktan ari işletmelerin sorunlarının belirlenmesidir. Araştırmanın verileri, Türkiye’deki hastalıktan ari işletmelerin %85’inin bulunduğu (Kırklareli, Denizli, Aydın, İzmir, Manisa, Gaziantep, Balıkesir) illerde, 131 adet hastalıktan ari işletme sahibi ile yüz yüze anket yöntemi uygulanarak elde edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, hastalıktan ari işletmelerde, destek kullanımından sonra çevre temizliği anlayışı ve ilaçların bilinçli kullanımının, kurum/kuruluşlarla iletişim ve aşı ve ilaç kayıtlarının büyük ölçüde arttığı belirlenmiştir. Ayrıca hayvan hastalıklarının klinik kontrolü orta düzeyde artmış ve hayvan barınma koşulları orta düzeyde iyileştirilmiştir. Hastalıktan ari işletmelerde; hastalıktan ari işletme desteğinin yetersiz olduğu ve destek artarsa sertifikanın cazibeli hale geleceği, ari işletmelerde çiğ süt primi, süt ve hayvan satış fiyatının diğer işletmelere göre daha fazla olması gerektiği, hastalıktan ari işletmelerin pazarlama ile ilgili avantajlı konuma geçirilmesi ve teşvik ve desteklerle ari işletmeler açısından bir farklılık yaratılması gerektiği işletmecilerin büyük ölçüde önemli gördükleri sorunlar ve çözüm önerileri arasındadır.